Blog

Projekt Zaželi – završeno osposobljavanje žena za zanimanje gerontodomaćica
Novosti Projekt - Zaželi

Projekt Zaželi – završeno osposobljavanje žena za zanimanje gerontodomaćica

Sedam žena iz skupine teže zapošljivih žena koje obavljaju posao gerontodomaćice u sklopu EU projekta Zaželi – Aktivne u zajednici, na području grada Ivanca i općine Maruševec, u razdoblju od 11. svibnja do 07. srpnja pohađale su obrazovni program za odrasle osobe – za zanimanje: gerontodomaćica.

Edukaciju je provodilo Pučko otvoreno učilište VARAŽDIN, prema verificiranom programu za osposobljavanje gerontodomaćica i trajala je ukupno 160 nastavnih sati. Program je obuhvatio slijedeće sadržaje: osnove gerontologije kao znanosti koja proučava biološke, psihološke i društvene procese i pojave starenja; poslove gerontodomaćice, zaštitu na radu i prvu pomoć, a praktičnu nastavu su provele u okviru Gradskog društva Crvenog križa Ivanec, kao zaposlenice za projektu Zaželi-Aktivne u zajednici.

Praktični rad naših gerontica dokazan je pokazateljima s terena i to u vidu odrađenih preko 4000 usluga pomoći i podrške starijim i osobama u nepovoljnom položaju (u kući i van kuće) u razdoblju od 15.2. do kraja lipnja o.g. za ukupno 64 korisnika koji su trenutno obuhvaćeni Projektom, 20 s područja općine Maruševec i 44 s područja grada Ivanca.

Jedna od ciljeva projekta jest zapošljavanje i obrazovanje, a ujedno pružanje pomoći najranjivijim skupinama društva. Ovaj projekt objedinjuje navedeno i povratne informacije s terena o njegovoj koristi i važnosti stižu svakodnevno. Također, česti su i upiti za uključenjem u program novih korisnika, te utvrđujemo kako potrebe rastu.

Završetkom edukacije odrađena je još jedna značajna faza projekta, Projekta koji će u okviru GDCK Ivanec trajati do 05.03.2022.g. Čestitke ženama-gerontodomaćicama na uspješnom završetku programa, što uz postojeći posao i veliki angažman oko korisnika kojima je pomoć potrebna nije uvijek bilo lako uskladiti!Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

X