Blog

Najava akcije DDK- Lepoglava građani 20.07.2021.
Novosti

Najava akcije DDK- Lepoglava građani 20.07.2021.

GDCK Ivanec sve Vas poziva da se uključite u akciju dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama restorana „Ivančica“ u Lepoglavi, u utorak, 20.07.2021. trajanja od 09:00 do 12:00 sati. Akcija će se održati za građane šireg lepoglavskog područja te sve ostale koji se žele pridružiti akciji darivanja krvi.

Ukoliko ste postojeći darivatelj molimo Vas da se odazovete, a isto tako Vas potičemo da širite glas o dobrovoljnom darivanju i na taj način potaknete nove darivatelje na uključivanje u akcije. Ako poznajete neku zdravu osobu koja zadovoljava sve uvjete da postane darivatelj,  potaknite ih, možda će upravo njihova doza krvi nekome spasiti život!

Sukladno epidemiološkoj situaciji, najstrože će se poštivati sve zaštitne mjere radi vaše sigurnosti. Potreba za krvi i krvnim pripravcima su svakodnevica pa tako i  ovo vrijeme pandemije.

Osobe koje su preboljele COVID-19 mogu pristupiti darivanju krvi protekom 28 dana od ozdravljenja, odnosno prestanka simptoma, također osobe koje su primile cjepivo mogu dati krv 48 sati nakon cijepljenja.

KRITERIJI ZA ODABIR DARIVATELJA PUNE KRVI, KONCENTRATA TROMBOCITA I KONVALESCENTNE PLAZME NA STANIČNOM SEPARATORU VEZANI UZ COVID-19 (IZOLACIJA, SAMOIZOLACIJA, PUTOVANJE)

•Osobe koje su bile u izolaciji (oboljeli od COVID-19) i razvile su simptome bolesti (simptomatski) mogu darovati krv 28 dana nakon prestanka simptoma.

•Osobe kojima je laboratorijski potvrđena infekcija SARS-CoV-2, a nisu razvile simptome bolesti (asimptomatski), mogu darovati krv 28 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje.

•Osobe koje su bile u samoizolaciji (kontakti s oboljelima) mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome.

•Osobe koje su putovale izvan RH mogu darivati krv ako su zadovoljile zahtjeve Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, a kojima se omogućava prijelaz granice.

KRITERIJI ZA ODABIR DARIVATELJA PUNE KRVI I KONCENTRATA TROMBOCITA NA STANIČNOM SEPARATORU NAKON CIJEPLJENJA PROTIV COVID-19

A. Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) ili ako  

       su bazirana na vektorskoj tehnologiji s nereplikativnim adenovirusom  

      (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen, Sputnik V):

    • odgoda darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na  

      mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok).

    • odgoda darivanja za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor,

       glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, 

       mučnina, limfadenopatija)

B. Ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac):

    • odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja

C. Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljene:

    • odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja

Napomena:

Molimo darivatelje da sa sobom imaju i zdravstvenu iskaznicu radi ažuriranja podataka.

Svim darivateljima nakon akcije osiguran je zahvalni obrok.Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

X