Blog

Plan prikupljenih doza krvi u prvih 6 mjeseci: realiziran!
Novosti

Plan prikupljenih doza krvi u prvih 6 mjeseci: realiziran!

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec je u suradnji s volonterima-aktivima dobrovoljnih darivatelja krvi i Transfuzijskom službom Opće bolnice Varaždin u polugodišnjem razdoblju od 01.01.2021. do 30.06.2021. ostvarilo 9/9 planiranih akcija dobrovoljnog darivanja krvi, te zajedno s dozama prikupljenim u Transfuzijskoj službi prikupilo 1017 doza krvi. Prvi puta krv je darivalo 32 darivatelja. Plan je bio da će akcijama koje se organiziraju prema mjestu stanovanja, rada, školovanja i u Transfuzijskoj službi pristupiti 1060 darivatelja, no odzvalo se njih 1076, a odbijeno je 59 darivatelja krvi, što je iznimno dobar rezultat.

No, ne možemo reći kako epidemija COVIDa-19 nije ostavila posljedica na broj prikupljenih doza krvi tijekom protekle 2020. godine, koje je bila izrazito izazovna i zahtjeva za organizaciji u provedbu akcija darivanja krvi jer se zbog opasnosti od širenja zaraze moralo raditi po preporukama Stožera civilne zaštite RH i poštivati strogo propisane epidemiološke mjere zbog sigurnosti darivatelja i djelatnika. Tako je tijekom 2020.g realizirano svega 75% akcija darivanja krvi prema mjestu stanovanja i 78% prema mjestu rada, a realizacija u Transfuzijskoj službi bila je 102% od planiranog broja darivanja. Slijedom toga, GDCK Ivanec ostvarilo je 5,50 davanja krvi na 100 stanovnika u 2020.g. (za usporedbu podatak iz 2019.g kada smo ostvarili 6,36 davanja na 100 stanovnika) te svakako ima mjesta, osobito na terenima koji su slabiji po broju darivatelja krvi, raditi na poboljšanju i povećanju broja darivatelja, te redovitom odazivanju na akcije DDK.

Posebno upućujemo poziv darivateljima s područja Lepoglave, Bednje i okolnih područja na darivanje krvi. Prva iduća akcija darivanja krvi biti će već 20. srpnja (utorak) u Lepoglavi, za sve koji se žele darivati krv i tako dati svoj doprinos u spašavanju ljudskih života.

Ove godine zajedničkom suradnjom sa Kavalirima snimljen je i spot kojima se poziva na darivanje krvi. Poslušajte!!! https://www.crveni-kriz-ivanec.hr/aktivnosti/dobrovoljno-darivanje-krvi/ Na istom linku možete saznati sve važne informacije o darivanju krvi !!!

Slijedom navedenog pozivamo sve osobe koje žele postati darivatelji, da se odazovu akcijama darivanja krvi koje će biti organizirane u mjestima stanovanja, rada ili školovanja, ili u Transfuzijskoj službi Varaždin.

Više o svemu pratite na www.crveni-kriz-ivanec.hr

Hvala svim davateljima koji nesebično iz godine u godinu pomažu i brinu se kako bi ljudi u potrebi uvijek na raspolaganju imali dostatne količine krvi.

Ukoliko ste aktivan davatelj potičemo vas da nastavite s ovom plemenitom aktivnosti, a one koji još nisu, pozivamo da se priključe! Hvala!



Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

X