Blog

Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba
Novosti

Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

Na Međunarodni dan nestalih osoba koji se obilježava se 30. kolovoza svake godine, prisjećamo se svih osoba koje se smatraju nestalima. Posebno je važno podići svijest javnosti o osobama čija sudbina nije poznata te naglasiti potrebu za podrškom njihovim obiteljima koje se, katkad i desetljećima, suočavaju s neizvjesnošću i bolom traganja za svojim članovima obitelji.
U Republici Hrvatskoj, 30. kolovoza obilježava se i kao Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

 Ovom prigodom, s poštovanjem se prisjećamo nestalih osoba te pružamo podršku članovima njihovih obitelji koje već više od tri desetljeća nose teško breme neizvjesnosti o sudbini svojih najmilijih. U Hrvatskom Crvenom križu još uvijek je 1.925 otvorenih zahtjeva koji se odnose na razdoblje Domovinskog rata – 1.564 zahtjeva za osobe za koje obitelji nemaju nikakve informacije o njihovoj sudbini i 361 osoba za koje je poznato da su smrtno stradale, ali nije poznato gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci.

Vrijeme ne liječi rane obitelji nestalih. Jedino informacija o sudbini njihovih najmilijih može im pružiti mir, stoga, Apeliramo na sve koji raspolažu informacijama o sudbini nestalih osoba da podijele svoje saznanje s nadležnim službama kako bi se rasvijetlila sudbina nestalih osoba i konačno pružio toliko željeni odgovor njihovim obiteljima.

Međunarodni dan nestalih osoba je prilika da se izrazi solidarnost s obiteljima nestalih osoba i pruži podrška na njihovom teškom putu traženja istine o sudbini njihovih najmilijih.Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

X