Blog

Tjedan Hrvatskog Crvenog križa 2022.
Novosti

Tjedan Hrvatskog Crvenog križa 2022.

Tjedan Hrvatskog Crvenog križa koji se u Hrvatskoj obilježava od 08. do 15. svibnja (8. svibnja Svjetski je dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca) Hrvatski Crveni križ i sva njegova društva obilježavaju brojnim aktivnostima, pa tako i Gradskog društvo Crvenog križa Ivanec.

Hrvatski Crveni križ ovogodišnji Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca dočekuje aktivno djelujući u odgovoru na saniranje posljedica prouzročenih dvjema kriznim situacijama – potresom na Banovini i ratom u Ukrajini koji je je izazvao priljev izbjeglica u Hrvatskoj.

Zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine trenutno je najopsežnija i najzahtjevnija operacija Hrvatskog Crvenog križa. Provodi se na teritoriju cijele RH, a u njoj sudjeluje stotinu društava Crvenog križa. (www.hck.hr).

U sustavu Crvenog križa trenutno je evidentirano gotovo 10.000 osoba iz Ukrajine i većina je zatražila našu pomoć. Na području djelovanja GDCK Ivanec trenutno imamo evidentirane 63 raseljene osobe iz Ukrajine koje su zatražile našu pomoć. To su redom žene i djeca smještene u Ivancu u Domu Križnjak, te u ostalim mjestima u Župnim dvorovima (Vrbno, Lepoglava, Druškovec i Radovan), te nekolicina obitelji u privatnom smještaju. Raseljenim osobama osigurava se osim prehrane, higijene, odjeće i obuće i prijeko potrebna psihosocijalna podrška, povezujemo osobe iz različitih smještajnih kapaciteta. GDCK Ivanec intenzivno surađuje u zbrinjavanju izbjeglica sa Stožerima civilne zaštite, jedinicama lokalne samouprave, predstavnicima Župa, drugim javnim službama, poslovnim sektorom i brojnim volonterima. Tijekom ove godine u razne volonterske aktivnosti GDCK Ivanec bilo je uključeno 39 volontera sa 380 odrađenih volonterskih sati.

Slijedom navedenog, a kako bismo promovirali značaj i dobrobit volontiranja i GDCK Ivanec uključilo se kroz ovogodišnje obilježavanje Tjedna Hrvatskog Crvenog križa na području djelovanja GDCK Ivanec u akciju (nacionalnu kampanju) Hrvatske mreže volonterskih centara ”Hrvatska volontira”. Ovom kampanjom želi se ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.

Kako kampanja kaže, važno je da se u izgradnju povezane i humane zajednice uključe svi pripadnici društva , da se povezuju građani, organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora. Ova Ukrajinska kriza upravo je ovo dokazala i pokazala, te unatoč brojnim izazovima uspijevamo odgovoriti na sve potrebe.

Uz redovite aktivnosti koje GDCK Ivanec provodi, od skrbi za one koji žive u siromaštvu, do akcija darivanja krvi, tečajeva prve pomoći, niza aktivnosti za prijavu novih projekata i programa, u Tjednu Crvenog križa provodimo slijedeće:

10.5. Edukacija iz prve pomoći u Dječjem vrtiću ”Zibeljko” u Bednji za sedam odgajateljica Vrtića uz prisustvo mladih volonterki GDCK Ivanec;

10.5. Početak edukacije/učenja hrvatskog jezika za raseljene osobe iz Ukrajine u Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca u Lepoglavi – provodi volonterka GDCK Ivanec, učiteljica Sanja Latin;

13.5. Sudjelovanje u edukaciji zaposlenika i volontera GDCK Ivanec za djelovanje u Interventnom timu – organizira DCK Varaždinske županije (započinjemo s edukacijom iz Službe traženja i psihosocijalne pomoći i podrške u kriznim situacijama);

13.5. Dostava humanitarne pomoći raseljenim osobama u kolektivnom smještaju u Ivancu – volonteri GDCK Ivanec;

– čitav Tjedan prikupljanje članarine u školama. Svatko tko želi može postati član Crvenog križa, uplatom članarine podržavate rad i ideju Crvenog križa (mladi 6 kn/godišnje; odrasli 12 kn/godišnje), a odluku o usmjeravanju sredstava prikupljenih članarinom donosi Skupština GDCK Ivanec.

– tijekom obilježavanja aktivnosti u Tjednu HCK i paralelnog uključivanja u kampanju ”Hrvatska volontira” snimati ćemo kratke filmiće o volontiranju u kojima će volonteri GDCK Ivanec dodatno potaknuti na volontiranje sve koji se još nisu uključili i tako dati svoj mali doprinos vrijednosti volontiranja kao građanskoj vrlini i navici srca, kako to kaže kampanja ”Hrvatska volontira”.Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

X