Blog

Osnovni stupanj edukacije volontera
Novosti Objave

Osnovni stupanj edukacije volontera

Dana 09.11.2021.g. na inicijativu GDCK Ivanec održan je osnovni stupanj edukacije volontera u Turističko kulturno – informativnom centru u Lepoglavi.

Edukacija je bila namijenjena novim volonterima koji se tek priključuju radu Hrvatskog Crvenog križa, postojećim volonterima koji žele obnoviti svoje znanje, te volonterima koji će postati članovi Interventnog tima. Osnovni stupanj edukacije obvezan je za sve volontere, a sastoji se od  teorijskog i praktičnog dijela. Kroz teorijski dio volonteri su usvojili znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i njegovim načelima, međunarodnom humanitarnom pravu, Hrvatskom Crvenom križu, Zakonu o volonterstvu, Etičkom kodeksu volontera i Etičkom kodeksu Hrvatskog Crvenog križa.

U praktičnom dijelu kojeg je održala dr. Lidija Bjelić usvojili su osnovne postupke održavanja života (osnovno o prvoj pomoći, postupku s unesrećenom osobom, pružanjem prve pomoći pri gubitku svijesti, gušenja stranim tijelom, vanjskog krvarenja).

Educirano je 24 volontera GDCK Ivanec.

Teorijski dio o Crvenom križu predavala je ravnateljica GDCK Ivanec gđa. Jasminka Ruhek, dok je praktični dio odnosno tečaj osnovnih  postupaka održavanja života (modul  A) predavala dr. Lidija Bijelić.

Nakon provođenja osnovnog stupnja edukacije volontera pristupiti će se osnivanju Interventnog tima GDCK Ivanec koji ima za cilj jačanja kapaciteta GDCK Ivanec u odgovoru na katastrofu.  Svaki član Interventnog tima obavezan je proći i dodatna znanja i vještine u pružanju prve pomoći, usvojiti osnovna znanja o psihosocijalnoj podršci u kriznim situacijama, osnovna znanja o Službi traženja HCK za djelovanje u slučaju katastrofa, a kasnije se odrađuju brojne specijalističke edukacije.

Svaki član interventnog tima mora biti punoljetna osoba te mora biti upoznat s prirodom zadaća i aktivnosti koje sukladno Smjernicama o ustroju, zadaćama i obuci operativnih snaga HCK obavlja Osnovna jedinica Interventnog tima HCK, kao i uvjetima u kojima se one odvijaju.

Pozivamo sve koji nam se žele pridružiti kao volonteri da se jave u Crveni križ (digitalni obrasci dostupni su na web stranici Društva).

Hvala svima koji su sudjelovali na edukaciji.Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

X