Blog

Projekt Zaželi &Tjedan Crvenog križa 8.-15.05. 2021.
Novosti Projekt - Zaželi

Projekt Zaželi &Tjedan Crvenog križa 8.-15.05. 2021.

Sedam žena iz skupine teže zapošljivih žena koje su dobile posao u EU projektu Zaželi – Aktivne u zajednici, u Tjednu Crvenog križa od 08. do 15. svibnja uključuju se i postaju sudionice edukacije obrazovnog programa za odrasle osobe – za zanimanje: gerontodomaćica.

Edukacija započinje sutra, 11. svibnja 2021.g i provodi je Pučko otvoreno učilište VARAŽDIN. Edukacija će se održavati zajedno sa gerontodomaćicama iz GDCK Novi Marof, djelomično uživo, a djelomično online i traje ukupno 160 nastavnih sati. Program obuhvaća sadržaje: osnove gerontologije kao znanosti koja proučava biološke, psihološke i društvene procese i pojave starenja; poslove gerontodomaćice, zaštitu na radu i prvu pomoć, a praktičnu nastavu, provodi organizacija u kojoj su gerontodomaćice već zaposlene, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

Obzirom na zaposlene gerontodomaćice koje su kako i sam projekt kaže – aktivne u zajednici očekujemo interaktivnu i konzultativnu nastavu koja će dati odgovore na mnogobrojna pitanja na koja naše gerontice opetovano traže odgovore iz sastanka u sastanak.

Praktični rad naših gerontica dokazan je pokazateljima s terena i to u vidu odrađenih 1512 usluga pomoći i podrške starijim i osobama u nepovoljnom položaju (u kući i van kuće) i prijeđenih 3310 km, u razdoblju od 15.2.2021. do kraja travnja o.g. za ukupno 63 korisnika koji su trenutno obuhvaćeni Projektom, 20 s područja općine Maruševec i 43 s područja grada Ivanca. Na projektu je trenutno zaposleno 7 gerontodomaćica (5 žena s područja Ivanca i 2 žene s područja Maruševca).

Iskustva s terena naših gerontodomaćica govore o hitnoj potrebi zapošljavanja pomoćnog radnika za teže fizičke i tehničke poslove, osobito na području Ivanca (kako to i jest inače predviđeno zakonskim propisima u obavljanju socijalne usluge pomoć u kući), međutim, ovo nije bila prihvatljiva aktivnost financiranja iz projektnih sredstava. Slijedom toga, GDCK Ivanec u Tjednu Crvenog križa predaje/prijavljuje na financiranje  projekt potrebe zapošljavanja pomoćnog radnika koji bi uz tehničke i fizičke poslove, obavljao i poslove/uslugu prijevoza korisnika do Domova zdravlja, Opće bolnice Varaždin, terapije zbog kroničkih oboljenja, na kemoterapije i slično. Također, razvidna je prijeka potreba zapošljavanja još jedne gerontodomaćice za područje Ivanca, jer sada zaposlene gerontodomaćice imaju u prosjeku 9 korisnika/1 gerontodomaćica, a potrebe svakodnevno rastu.

Svima koji podržavate rad i ideju pomaganja, humanitarni rad, pružanje pomoći podrške bilo koje vrste i svim našim članovima Crvenog križa, GDCK Ivanec upućuje čestitke povodom Tjedna Crvenog križa!Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

X