Blog

Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna 2023. godine
Novosti

Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna 2023. godine

Svake godine Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec pridružuje se zajedničkoj akciji HCK – Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna, čime se želi podsjetiti na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze u našoj zemlji.

Već tradicionalno, sa Društvom Crvenog križa Varaždinske županije i ostalim Gradskim društvima s područja Varaždinske županije posjetili smo Službu za plućne bolesti i TBC Klenovnik te smo im donirali higijenske potrepštine za osobnu higijenu, pelene za odrasle osobe i sredstva za čišćenje.  

Prema dostupnim podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2021. godinu bilo je 159 osoba novooboljelih od tuberkuloze (4,1 oboljeli na 100 tisuća stanovnika), a 18 osoba je umrlo od tuberkuloze. Posljednjih godina uočen je porast broja oboljelih od tuberkuloze kod osoba koje boluju od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), dijabetesa, malignih bolesti ili kod onih koji su oslabljenog imuniteta.

Premda je u Republici Hrvatskoj dobra epidemiološka situacija, ipak na tuberkulozu treba stalno misliti.Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

X