Blog

Svjetski dan prve pomoći
Novosti

Svjetski dan prve pomoći

Kao i svake godine, Internacionalna Federacija društava Crvenog križa/Crvenog polumjeseca obilježava drugu subotu u rujnu Svjetski dan prve pomoći. Ovogodišnji slogan je „Prva pomoć u digitalnom svijetu“. Sloganom se želi osvijestiti mogućnost korištenja aplikacija sa znanjima i vještinama prve pomoći na mobilnim telefonima i osobnim računalima. Vrijeme koje prosječna osoba provodi u digitalnom svijetu svakim je danom sve dulje i stoga je generalni poziv: „Uloži minutu u prvu pomoć i nauči spasiti život.“ Cilj je podići svjesnost cijelog svijeta kako prva pomoć može svakodnevno spasiti živote i potaknuti građane da obnove vještine i znanje iz prve pomoći.

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec je u suradnji sa Osnovnom školom Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec održalo edukaciju za učenike osmih razreda,  njih čak 104, iz Prve pomoći prezentacijom osnovnih postupaka pružanja neodgodive Prve pomoći. Učenici su sami mogli isprobati osnovne postupke prve pomoći, kako staviti osobu u bočni položaj te su vježbali kardio-pulonalnu reanimaciju i umjetno disanje.

Možemo reći kako su se učenici vrlo vješto i brzo snašli te usvojili nova znanja. Bilo je vrlo veselo, edukativno i zanimljivo. Hvala ravnatelju i profesorima Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec na pozivu i još jednoj uspješnoj suradnji.

I za kraj, podsjetimo na 6 razloga zašto je Prva pomoć važna u svakodnevnom životu:

1. Spašava živote.

2. Ublažava bol i nelagodu.

3. Stvara povjerenje.

4. Povećava sigurnost.

5. Sprječava pogoršanje situacija.

6. Poboljšava životni standard.

Naučite prvu pomoć i spasite nekome život!Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

X