Blog

Brojnim aktivnostima obilježen Tjedan Hrvatskog Crvenog križa 2022.
Novosti

Brojnim aktivnostima obilježen Tjedan Hrvatskog Crvenog križa 2022.

Tjedan Hrvatskog Crvenog križa obilježen je u okviru GDCK Ivanec brojnim aktivnostima. Zbrinjavanje izbjeglica trenutno je najopsežnija i najzahtjevnija operacija Hrvatskog Crvenog križa, pa tako i GDCK Ivanec koja se provodi na teritoriju cijele RH. Tjedan smo obilježili i brojnim redovnim djelatnostima koje su se ispreplitale i lijepo kombinirale sa pomoći našim novim sugrađanima iz Ukrajine kojih na području djelovanja GDCK Ivanec ima 63.

U Dječjem vrtiću Zibeljko u Bednji na poziv ravnateljice Vrtića odradili smo ModulA (tečaj prve pomoći), u kojem je sudjelovalo 7 odgajateljica DV koje su teorijski i praktično ponovile svoja znanja i naučile nešto novo o osnovnim postupcima održavanja života. Razumljivo je koliko je to važno u njihovom svakodnevnom radu. Edukaciju je posjetio i načelnik Općine Bednja, g. Damir Poljak, koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom Crvenog križa i ostalih resursa lokalne zajednice. Edukaciji su također prisustvovale dvije volonterke GDCK Ivanec, koje su ujedno zahvaljujući volontiranju snimatelja i fotografa-volontera GDCK Ivanec, Dražena Hočurščaka snimile i video materijal na temu Zašto volontiram koji se može pogledati na YouTube kanalu GDCK Ivanec https://www.youtube.com/channel/UCJLdNINAniS7thbZurY8vHQ

Radionice prve pomoći provedene su i u OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik. U njima su sudjelovali . učenici 7. i 8. razreda koju pohađaju izvannastavnu aktivnost Prva pomoć. Učenici su cijele nastavne godine (unatoč tome što ni ove godine nije bilo Natjecanja) marljivo i vrijedno učili o povijesti i djelatnostima Crvenog križa te zajedno sa učiteljicom biologije Matejom Smiljanec vježbali postupke pravilnog pružanja prve pomoći kod različitih vrsta ozljeda. http://os-grofa-jdraskovica-klenovnik.skole.hr/?news_hk=1&news_id=2141&mshow=1136#mod_news

Aktivnosti smo nastavili integracijom raseljenih osoba u lokalnu zajednicu u kojoj žive. Učiteljica hrvatskog jezika donijela je također odluku o volontiranju i odlučila svoje znanje podijeliti upravo onima kojim to sada najviše treba, našim novim sugrađanima iz Ukrajine. U zajedničkom dogovoru i suradnji Stožera Civilne zaštite iz Ivanca, iz Lepoglave, Crvenog križa i učiteljice dogovoreno je održavanje dva puta tjedno učenje hrvatskog jezika u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca u Lepoglavi. Zahvaljujemo Knjižnici i ravnateljici Karmeli Geček na iznimnoj susretljivosti. Trenutno, učenje pohađa svih pet žena iz Lepoglave i četiri iz Ivanca, što je lijepa brojka za jednu grupu koja, kako kaže učiteljica i volonterka Sanja Latin, predano i sa puno truda uči hrvatski jezik. Djeca, ukrajinski državljani, integriraju se ujedno i kroz uključivanje u sportske aktivnosti u slobodno vrijeme, na čemu su zaslužni upravo brojni volonteri, predsjednici Klubova i udruga i Stožeri Civilne zaštite. Zaposlenici i volonteri GDCK Ivanec redovito dostavljaju hranu, higijenu i ostale potrepštine raseljenim osobama u njihove smještajne kapacitete. U Tjednu Crvenog križa se dostavi humanitarne pomoći raseljenim osobama iz Ukrajine smještenima u Ivancu i Lepoglavi pridružila i humanitarna udruga Bedem ljubavi Varaždin i njihove volonterke.

Uz navedeno u Tjednu Crvenog križa jedan djelatnik i dvoje volontera započelo je edukaciju za Interventni tim u organizaciji DCK Varaždinske županije. Interventni tim HCK je operativna snaga koja se u HCK ustrojava iz redova zaposlenika i volontera HCK i Društava HCK koji su osposobljeni za djelovanje u kriznim situacijama i zadovoljavaju uvjete za pripadnost predviđene Smjernicama Operativnih snaga Hrvatskog Crvenog križa. Krizna situacija jest upravo Ukrajinska kriza, u kojoj je potrebno djelovanje žurnih službi, odnosno uključivanje operativnih snaga sustava civilne zaštite, čiji sastavni dio jest upravo Hrvatski Crveni križa, pa tako i Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

Također, dvoje djelatnika GDCK Ivanec sudjelovalo je u Tjednu Crvenog križa u vježbi operativnih snaga sustava civilne zaštite zajedno sa Ravnateljstvom Civilne zaštite, Vatrogascima, HGSS-om, Zavodom za hitnu medicinu, te drugim društvima Crvenog križa Varaždinske županije. Cilj vježbe bio je bolja zajednička koordinacija rada i aktivnosti na terenu.

Hvala svim volonterima; jer kako kaže Kampanja ”Hrvatska volontira” : volontiranje je građanska vrlina i navika srca.Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

X