Blog

Općina Maruševec i GDCK Ivanec potpisali ugovor o provođenju programa: ”Pomoć u kući na području općine Maruševec”
Novosti

Općina Maruševec i GDCK Ivanec potpisali ugovor o provođenju programa: ”Pomoć u kući na području općine Maruševec”

Općina Maruševec i GDCK Ivanec potpisali su ugovor kojim Općina Maruševec sufinancira 33.000,00 kn za provođenje programa Pomoć u kući na području Općine Maruševec za razdoblje od 1.2.202. do 31.7.2022.(dodatno će se osigurati još 3.500,00 kn). Sukladno potrebama Općina Maruševec izrazila je spremnost za osiguranje sredstava za provođenje istoimenog projekta i nakon ugovorenog razdoblja.

Projekt Pomoć u kući na području Općine Maruševec koji je započeo s 1.2.2022. odmah po prestanku projekta Zaželi koji je provodilo GDCK Ivanec u istoimenoj Općini, a uključuje pomoć starijim i teško bolesnim odraslim osobama koje žive ispod praga siromaštva ili neovisno o prihodima, a ukoliko se nađu u teškoj životnoj situaciji, a pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnostima im je prijeko potrebna. Tijekom veljače provedene su 153 usluge kućanskih poslova, 6 usluga osobne higijene i 3 usluge prijevoza uz pratnju korisnika u OB Varaždin.

U projekt je trenutno uključeno 16 korisnika s područja općine Maruševec. Poslove koje jedna zaposlena gerontodomaćica obavlja (radi se o gerontodomaćici koja je i u Maruševcu provodila projekt Zaželi do njegovog završetka) uključuju: pomoć u kuhanju, pomoć u obavljaju kućanskih poslova, nabavku namirnica iz dućana, pomoć u rješavanju statusa i prava (pri CZSS Ivanec i drugim službama), razgovor, podizanje lijekova, prijevoz i pratnju do liječnika obiteljske medicine i/ili Bolnice u Varaždinu, pomoć u obavljaju osobne higijene, donošenje drva za ogrjev i slično. Gerontodomaćica za sad uspijeva odgovoriti na rastuće potrebe za ovog socijalnom uslugom.

Radi se o socijalnoj usluzi koja se temelji na načelu individualizma između pružatelja i korisnika. To nije mjera iz sustava socijalne skrbi, već usluga koju lokalna zajednica osigurava u suradnji s pružateljem usluge, GDCK Ivanec. Na taj način korisnike zadržavamo u obitelji, aktiviramo lokalnu podršku te pružamo potrebitima i sve ostale usluge i osiguravamo podršku kroz Socijalni program GDCK Ivanec, te ih informiramo o mogućnostima ostvarivanja prava iz raznih javnih sustava i servisa.

Ovaj program dokaz je da projekti poput projekta Zaželi imaju svoju održivost koja se ostvaruju upravo kroz odgovarajući stručni i politički konsenzus i jedno na taj način moguće je osigurati trajnu i kontinuiranu podršku socijalno-osjetljivim društvenim skupinama.

Za više informacija za svoje starije članove domaćinstva, ili same starije građane, a koji imaju prebivalište na području općine Maruševec, pratite naše službene web stranice, fb stranicu, nazovite na 781-534 ili 099 239 56 93 ili ispunite web obrazac za prijavu u Socijalni program, sa naglaskom za socijalnu uslugu: pomoć u kući u Maruševcu.

GDCK IvanecProjekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

X