Blog

Voditelji aktiva darivatelja krvi GDCK Ivanec o unapređenju aktivnosti darivanja krvi na području djelovanja GDCK Ivanec
Novosti Objave

Voditelji aktiva darivatelja krvi GDCK Ivanec o unapređenju aktivnosti darivanja krvi na području djelovanja GDCK Ivanec

Voditelji sedam(od ukupno 8) aktiva darivatelja krvi, koliko ih broji GDCK Ivanec sastali su se i razmijenili svoja iskustva i dojmove o akcijama darivanja krvi, zahvalnim obrocima, izazovima s kojima se svi zajedno susrećemo pri organiziranju akcija darivanja krvi, sa zaposlenicima GDCK Ivanec, te predsjednikom i potpredsjednicima GDCK Ivanec. Unatoč lijepim rezultatima na području darivanja krvi i 100%-tnoj realizaciji plana akcija darivanja krvi u 2021. godini, s voditeljima aktiva darivatelja krvi koji su produžena ruka Crvenog križa na terenu, uvijek je potrebno razmjenjivati mišljenja i iskustva.

Cilj sastanka bio je daljnji razvoj davalaštva krvi kao javne ovlasti GDCK Ivanec. Razgovaralo se o akcijama, terenima, prostoru, zahvalnim obrocima, mogućnostima nagrađivanja mladih/novih darivatelja, motiviranju mladih za darivanje krvi, ali i potrebi i želji da se svi darivatelji, jubilarci zajedno druže, mladi i oni stariji.

Pad broja poduzeća u kojima se organiziraju akcije darivanja krvi, traži potrebu većeg angažmana i djelovanja, odnosno približavanja akcija ljudima, sadašnjim i budućim darivateljima i prilagođavanja vremena organiziranja akcija prema njihovim mogućnostima, ostavljajući sat-dva za punktiranje osoba koje rade u tvornicama. Jedini tvornički aktiv koji akcije darivanja krvi ima u vlastitom poduzeću jest tvornica obuće ”Ivančica” d.d. Voditelj aktiva ”Ivančica” g. Nikola Nišević, predložio je veći poticaj mladim, novim darivateljima krvi, skroman poklon u vidu privjeska, majice ili slično. Veliki potencijal za izgradnju novog, mladog davalaštva dala je i voditeljica tvorničkog aktiva DDK ”Itas” Ivanec, gđa Renata Cerovčec, nekad najvećeg tvorničkog aktiva, te smo s tim u vezi krenuli u daljnje radnje animiranja novih, mladih darivatelja.

Slijedom navedenog dogovoreni su i prigodni pokloni za mlade, nove darivatelje krvi, ali i druženja mladih i onih iz Kluba 100+ povodom Svjetskog dana darivatelja krvi i Dana dobrovoljnih darivatelja krvi HCK. Voditelj aktiva DDK Ivanec, Božo Šambar, naglasio je potrebu uključivanja i suradnje Kluba mladih Ivanec i Srednje škole Ivanec (jer se akcije zbog epidemiološke situacije već dvije godine u SŠ Ivanec ne odvijaju). Slijedom toga, dogovoriti će se edukacija za na temu darivanja krvi za maturante. Voditelj aktiva DDK Lepoglava, Ivica Štefek naglasio je veću potrebu približavanja mladim putem sredstava komuniciranja mladih ljudi danas, tj. veću potrebu korištenja informacijske tehnologije prilikom pozivanja na akcije DDK.

Razgovaralo se o broju akcija u pojedinim mjestima i mogućnostima da se neki tereni odrađuju i češće od dosadašnjeg broja akcija, poput Maruševca, gdje broj darivatelja neprestano raste. GDCK Ivanec napomenulo je kako intenzivno radi i na uvođenju jednog novog tvorničkog terena, odnosno formiranju novog tvorničkog aktiva. Nadamo se da ćemo uspjeti u tome.

Razgovaralo se i mjestima gdje se akcije odvijaju, te o izrazito premalom prostoru na području Ivanca, koji nije dovoljan za broj darivatelja koji se akcijama odazivaju. U ostalim mjestima prostori su zadovoljavajući.

Također, slijedom prijedloga za oslobođenjem od naplate parkiranja za darivatelje iz Kluba 100+ darivatelja krvi, temeljem čega je zahtjev upućen na nadležne službe, prisutni su upoznati s kronologijom događaja.

Želja za izletom, druženjem, zajedništvom ne jenjava, osobito u ovoj situaciji epidemije, te su se svi prisutni složili za potrebom organiziranja zajedničkog druženja, izleta za darivatelje koji će ostvariti pravo na zahvalnicu i priznanje u 2021.g. S odgovorima na zamolbu Crvenog križa Ivanec za financiranjem izleta u 2022.godini, koji su upućeni svim jedinicama lokalne samouprave upoznati su svi prisutni.

Zaključeno je da je unatoč lijepim rezultatima, davalaštvo potrebno poticati, pomlađivati, ali uz animiranje i okupljanje voditi i veću brigu o socijalnom aspektu, toliko značajnom za ljude, osobito u ovoj epidemiološkoj situaciji. Uvijek je potrebno naglašavati kako su se darivatelji na akcije darivanja odazivali i u vrijeme kada je virus COVID tek započeo, kada je strah bio velik, ali ne veći od njihovog srca i željom da pomognu drugom čovjeku!!!

Stoga iz GDCK Ivanec zahvaljujemo svim voditeljima aktiva darivatelja krvi, kao i svim darivateljima na svemu što čine za drugog čovjeka!

..i naravno pozivamo Vas: odlučite se za darivanje krvi i dođite na iduću akciju darivanja krvi, u Lepoglavu 22.2.2022. Više o svemu pratite na: www.crveni-kriz-ivanec.hrProjekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

X