Blog

Gerontodomaćice i zaposlenici GDCK Ivanec prisustvovali stručnom predavanju na temu gubitka, promjena i prilagodne na promjenu u starijoj životnoj dobi.
Novosti Objave Projekt - Zaželi

Gerontodomaćice i zaposlenici GDCK Ivanec prisustvovali stručnom predavanju na temu gubitka, promjena i prilagodne na promjenu u starijoj životnoj dobi.

U Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec održano je stručno predavanje za gerontodomaćice na temu: Gubitak, promjena i prilagodba na promjenu u starijoj životnoj dobi. Gerontodomaćice koje pružaju svakodnevnu pomoć i brigu za 60 starijih, nemoćnih, bolesnih osoba iz EU projekta Zaželi kojeg Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec provodi sa partnerima: Centrom za socijalnu skrb Ivanec, Zavodom za zapošljavanje – područnim uredom Varaždin, Gradom Ivancem i Općinom Maruševec, prestaju s radom 31.1.2022.godine, te korisnici ostaju bez potrebne pomoći u obavljanju svakodnevnih poslova od strane gerontodomaćica, ali gube i osjećaj sigurnosti, nadu, očekivanje, a može se svakako govoriti i o pravu na pomoć (iz predavanja: ”Gubitak, promjena i prilagodna na promjenu u starijoj životnoj dobi, dipl.psihologinja, Zrinka Sever).

Gubitak je to za same starije osobe s kojim će se velik dio njih morati suočiti. Mnogi korisnici projekta Zaželi žive u samačkim staračkim domaćinstvima, a mnogi i bez zakonskih obveznika uzdržavanja, te će za njih gubitak biti proces ponovne uspostave životnih pretpostavki, ali ovog puta bez osobe kojoj su se uobičajeno obraćali za pomoć i podršku u teškim trenucima, bez gerontodomaćice. Upravo će one biti te koje će im morati prenijeti neugodnu poruku o prestanku dosadašnjeg oblika pomoći.

Na predavanju je bilo riječi o traženju smisla u gubitku i životu nakon gubitka. To će, razumljivo je pridonijeti ponovnom preispitivanju postojećih životnih stavova i vrijednosti koje osoba ima, a kako će se osobe, dosadašnji korisnici s tim gubitkom nositi ovisi i o drugim čimbenicima. No, obzirom je stvorena čvrsta emocionalna veza između gerontodomaćica i samih korisnika, neće biti lako.

Kako je usamljenost poseban problem u starijih osoba, te je zapravo osjećaj da smo sami, bez obzira na količinu društvenog kontakta, istraživanje su povezala društvenu izolaciju i usamljenost s većim rizicima za niz fizičkih i psihičkih stanja: od raznih bolesnih stanja do depresije, tjeskobe, pa čak i smrti.

Osjećaj usamljenosti i pesimizma može dodatno intenzivirati i strah od zareze/bolesti tijekom epidemije COVID-19, te je i to još jedna otežavajući faktor prilagodne na promjenu/gubitak s kojim se starije osobe suočavaju.

Istovjetan oblik pomoći nastavlja se na području Općine Maruševec za koji je Općina Maruševec izdvojila uz redovna sredstva za rad Gradskog društva Crvenog križa Ivanec, dodatnih 33.000,00 kn za financiranje projekta Pomoć u kući kojeg će na istom području provoditi Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

Zaključci predavanja govore u prilog tome da je prestanak usluge koju pružaju gerontodomaćice faktor koji predstavlja gubitak za starije osobe koji za neke od njih može predstavljati i kriznu situaciju. Upitno je moli li stariji ljudi ”pronaći smisao” u gubitku, budući su im tim gubitkom, osim gubitka važne osobe, koja o njima brine, poljuljane (izgubljene?) i sigurnost, nada u budućnost, vjera u pravednost i njihova prava i sl. (iz predavanja: Gubitak, promjena i prilagodba na promjenu u starijoj životnoj dobi, dipl.psihologinja, Zrinka Sever).

Iz dostupne literature: Štambuk, A., Prilagodba, stres i preseljenje u starost: Važan je timski pristup u adekvatnoj brizi za starije osobe, bolja povezanost postojećih institucija s lokalnom zajednicom koja treba biti nositelj inicijative, posebno u preventivnom radu sa starijima osobama.

Predavanje održao Centar Psiva-dipl.psihologinja, Zrinka SeverProjekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

X