Blog

U prva 3 mjeseca 2021. prikupljena 501 doza krvi
Novosti

U prva 3 mjeseca 2021. prikupljena 501 doza krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec kao javno ovlaštenje planira, organizira i provodi akcije dobrovoljnog darivanja krvi te prati pokazatelje o stanju i kretanju darivanja, okuplja darivatelje, vodi o njima evidenciju te im uručuje potvrde i priznanja, a osim toga svake godine sudjeluje u obilježavanju Dana dobrovoljnih darivatelja krvi – 25. listopada.

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec  je u suradnji s Transfuzijskom službom Opće bolnice Varaždin u tromjesečnom razdoblju od 01.01.2021. do 31.03.2021. ostvarilo od ukupno planirane 4 akcije DDK, sve četiri i tako prikupilo 216 doza krvi, zajedno sa dozama ostvarenim u Transfuzijskoj službi Varaždin, u prva tri mjeseca prikupljena je ukupna 501 doza krvi. Prvi puta krv je darivalo 15 darivatelja. Plan je bio da će akcijama DDK i u Transfuzijsku službu pristupiti 510 darivatelja, a odzvalo se njih 522, odbijen je 21 darivatelj krvi, što je iznimno dobar rezultat.

No, ne možemo reći kako epidemija COVIDa-19 nije ostavila posljedica na broj prikupljenih doza krvi tijekom protekle 2020. godine, koje je bila izrazito izazovna i zahtjeva za organizaciji u provedbu akcija darivanja krvi jer se zbog opasnosti od širenja zaraze moralo raditi po preporukama Stožera civilne zaštite RH i poštivati strogo propisane epidemiološke mjere zbog sigurnosti darivatelja i djelatnika. Tako je tijekom 2020.g realizirano svega 75% akcija darivanja krvi prema mjestu stanovanja i 78% prema mjestu rada, a realizacija u Transfuzijskoj službi bila je 102% od planiranog broja darivanja. Slijedom toga, GDCK Ivanec ostvarilo je 5,50 davanja krvi na 100 stanovnika u 2020.g. (za usporedbu podatak iz 2019.g kada smo ostvarili 6,36 davanja na 100 stanovnika) te svakako ima mjesta, osobito na terenima koji su slabiji po broju darivatelja krvi, raditi na poboljšanju i povećanju broja darivatelja, te redovitom odazivanju na akcije DDK.

GDCK Ivanec činilo je tijekom protekle godine mnogo, a čini i sada po pitanju osiguravanja i zadovoljavanja svih potrebnih higijensko-epidemioloških uvjeta na akcijama darivanja krvi. Slijedom navedenog pozivamo sve osobe koje žele postati darivatelji, da se odazovu akcijama darivanja krvi koje će biti organizirane u mjestima stanovanja, rada ili školovanja, ili u Transfuzijskoj službi Varaždin.

Više o svemu pratite na www.crveni-kriz-ivanec.hr, kao i o Uputama kako postupiti odnosno koji su kriteriji za odabir darivatelja nakon cijepljenja protiv COVID-19, te koje su mjere predostrožnosti za darivanje krvi, a u cilju smanjenja potencijalnog rizika od prijenosa SARS-COV-2 virusa transfuzijom krvnih pripravaka objavljenima na web stranicama Hrvatskog zavoda za Transfuzijsku medicinu.

Hvala svim davateljima koji nesebično iz godine u godinu pomažu i brinu se kako bi ljudi u potrebi uvijek na raspolaganju imali dostatne količine krvi.

Napomena: U slučaju da nakon darivanja krvi razvijete simptome infektivne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, opća slabost, bolovi u mišićima i/ili zglobovima, kratki dah, gubitak osjeta njuha) ili bilo kakve PROMJENE ZDRAVSTVENOG STANJA, molimo da nas obavijestite na broj telefona: 01/46 00 337 (od 07.30 do 19.00 sati ), te 01/46 00 321 izvan radnog vremena (Izvor: Hrvatski zavod za Transfuzijsku medicinu) Za darivatelje s područja Varaždinske županije možete nazvati: 393-546 ili 393-537 (Transfuzija Varaždin).    

Ukoliko ste aktivan davatelj potičemo vas da nastavite ovom plemenitom aktivnosti, a one koji još nisu,  pozivamo da se priključe!Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

X