Blog

EDUKACIJA VOLONTERA ZA PRIPREMU I DJELOVANJE U UKRAJINSKOJ KRIZI, TKIC, 8.3.2022.
Novosti

EDUKACIJA VOLONTERA ZA PRIPREMU I DJELOVANJE U UKRAJINSKOJ KRIZI, TKIC, 8.3.2022.

U utorak, 8.3.2022. volonteri GDCK Ivanec, njih 25 prisustvovalo je edukaciji koja je umnogome bila više od same edukacije. Istoj su prisustvovali volonteri koji se su potaknuti željom i potrebom za djelovanjem u situaciji dolaska izbjeglica iz Ukrajine, prije svega majki i djece, prijavili za volontiranje, ali i nekolicina volontera koji su već volontirali u Crvenom križu.

Na edukaciji zajednički s djelatnicima Crvenog križa volonteri su prošli kroz dokumentaciju/evidenciju Službe traženja putem koje evidentiramo osobe pristigle iz Ukrajine. Odradili su dio obvezne edukacije volontera iz prve pomoći. Na ukrajinskom jeziku čestitali su Dan žena, te naučili što je to: Psihološka prva pomoć: kako pomoći drugima, ali i sebi kao pomagaču.

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec trenutno provodi mnogobrojne aktivnosti za osobe pristigle iz ratom ugroženog područja; aktivnosti Službe traženja (evidentiranja pristiglih osoba i njihovih osobnih podataka, evidentiranja ranjivih skupina, te njihovih trenutnih potreba, eventualnih zdravstvenih poteškoća i sl.), aktivnosti psihosocijalne podrške i pomoći (razgovor, davanje potrebnih informacija, povezivanje resursa lokalne zajednice, povezivanje izbjeglica sa službama u zajednici, nabavka potrebne odjeće, obuće i kućanskih potrepština, kontaktiranje ostalih službi i ustanova….itd.), te od danas, 10.3. i aktivnost prikupljanja humanitarne pomoći u vidu određenih prehrambenih i higijenskih artikala, te dječjih potrepština.

Uz upoznavanje volontera s obrascima Službe traženja, volonteri, njih 25 prošli su kratku edukaciju iz prve pomoći koju je održala dr.med. Gordana Županić. Doktorica je iz već dugogodišnjeg iskustva i suradnje s Crvenim križem obuhvatila sva moguća hitna stanja koja se mogu dogoditi, te smo zajedno teoretski i praktično ponovili do sad stečena znanja i vještine.

Volonteri su prošli i pripremu ”Psihološke prve pomoć” – edukaciju koju je održala dipl.psihologinja Zrinka Sever, Cenar Psiva,  što je bio njezin volonterski doprinos ovoj situaciji i našim volonterima. Prof. Zrinka uputila nas je što reći, što ne reći, kako reći, na što obratiti pozornost, zašto su djeca jedna od najranjivijih skupina, što su prioriteti i kako iz utvrditi, i zbog čega je važno organizirati pružanje psihološke prve pomoći. Usmjeravajući se trenutno na zadoljavanje osnovnih potreba pristiglog stanovništva i stvaranje osjećaja sigurnosti GDCK Ivanec, djelatnici i volonteri već uvelike provode psihološku prvu pomoć. No, bilo je riječi i o prijeko potrebno podršci zajednice, obitelji i ostalim uslugama podrške. Naučili smo da je 5 temeljnih elemenata psihološke prve pomoći: sigurnost, umirivanje, povezivanje, samo-pomoć i nada. Važno je nakon kriznog događaja imati ”osjećaj” ovih pet elemenata. Naučili smo da je važno reći: ”U redu je tražiti pomoć”; ”U redu je plakati”; ”U redu je osjećati strah, anksioznost”…i još mnog druge ohrabrujuće poruke i sve to ne samo na hrvatskom jeziku, već uz pomoć naših prevoditelja Vladimira i Kristine Karpov pomalo učimo sve ovo izgovoriti i na ukrajinskom jeziku.

Ujedno, kako je bio Dan žena, a žene Ukrajine iznimno drže do ovog Dana, na ukrajinskom jeziku čestitali smo video porukom ovaj međunarodno važan dan. Vrijedi pogledati: https://www.youtube.com/channel/UCJLdNINAniS7thbZurY8vHQ

GDCK Ivanec na početku ove velike humanitarne krize može samo reći: hvala dragi volonteri.! I ako što kaže Olja Gregur,prof. u svojoj knjizi: Pogled unatrag /sjećanja i pabirci/ 2016. : ”A ja želim da ČOVJEK ČOVJEKU BUDE ČOVJEK”

I ne zaboravite: 060 90 11 (cijena poziva 6,25 kuna; u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru).

GDCK IvanecProjekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

X